Recensie Beautiful Thing Zizo-online

Beautiful Thing: de ideale mix van bitter en zoet

 

(Stefan Deloose, Mara Daelman en Wietse Belloy in 'Beautiful Thing'

De Vlaamse versie van ‘Beautiful Thing‘ van VREAK holebitheater is in première gegaan. Het stuk, gebasseerd op het toneelstuk van Jonathan Harvey, vertelt het verhaal van twee homoseksuele tieners die opgroeien in ontwrichte gezinnen in een grote woonblok.

Jonas (Stefan Deloose) en Steve (Wietse Belloy) zijn buurjongens. Jonas komt niet op school opdagen omdat hij gepest wordt. Hij woont alleen met zijn moeder die de ene man na de andere verslijt, en steen en been klaagt over haar harde baan in de horeca. Steve krijgt het thuis dan weer hard te verduren. Hij wordt mishandeld door zijn vader en oudere broer. Wanneer Steve wordt opgevangen door Jonas’ moeder, Sandra (Lydia Smet), belanden beide jongens in hetzelfde bed. Jonas beseft dat hij zich aangetrokken voelt tot Steve. Lea (Mara Daelman), het buurmeisje en Jonas’ beste vriendin, heeft alles door…

‘Beautiful Thing’ is in België vooral bekend door de Britse verfilming van Hettie Macdonald waarvoor Harvey trouwens het scenario adapteerde. De film dateert uit 1996 en dat is ook helemaal de periode die het theaterstuk van VREAK weet op te roepen. Stukjes titelmuziek uit bekende Vlaamse televisieseries brengen je meteen in de juiste sfeer, Nico Plinke en Daan de Groote verdienen lof voor het heerlijk potsierlijke decor dat de armoedige sfeer vat en er wordt zelfs een oude ZiZo van zolder gehaald om de jaren 90 helemaal te doen herleven.

Het stuk toont vrij marginale personages die elkaar met venijnige humor proberen af te troeven. Die steken onder water werken aanstekelijk. De spelers ontlokken schijnbaar zonder moeite veel gelach in de zaal. Lachen die variëren van meesmuilend tot verrast. De humor is echter behoorlijk wrang, omdat je beseft dat er in werkelijkheid heel wat mensen zijn die net zoals de personages opgroeien tussen de stank van verschaald bier. Humor en bitterheid wisselen constant. Het maakt het stuk draaglijk, maar toch ook ontroerend.

De rollen zijn goed verdeeld. Wietse Belloy heeft de juiste uitstraling om de wat ruigere jongen te spelen. Mara Daelman is één brok energie op de planken en geeft heerlijk gestalte aan de door Ann Christy geobsedeerde Lea. Stefan Deloose weet de kwetsbaarheid en twijfel van Jonas over te brengen. Toch is het de enige rol waar je vraagtekens bij kunt plaatsen. Is hij de rollen over volwassenwording niet stilaan ontgroeid? Ik zou graag eens een ander facet van hem als acteur aan bod zien komen.

‘Beautiful Thing’ is met zijn mix van bitter en zoet, vermengd met een stevige scheut nostalgie, echter de ideale aanzet voor een avondje stappen. Ik twijfel geen moment dat deze productie een succes wordt.

Auteur:
Dennis De Roover – beeld: VREAK Holebitheater – 06/12/2014
Dit artikel kreeg 4 sterretjes op 5.
‘Beautiful Thing’, Nico Plinke (met Stefan Deloose, Mara Daelman, Lydia Smet, Wietse Belloy en Willy Ngala), VREAK Holebitheater, 2014

Geef een reactie

Your email address will not be published.